Tillflyktspaviljongen

En plats för konst

Visning 1 juli kl 11 

(ingen föranmälan krävs)

 

Glasbruksvägen 42, Rejmyre (Sverige)

Är du intresserad av en visning eller att använda Tillflyktspaviljongen som ateljé för ditt projekt eller som mötesplats? Hör då av dig till info@rejmyreartlab.org

Mer om Tillflyktspaviljongen

Lördag 6 maj invigde Rejmyre Art Lab en ny futuristiska paviljong i Rejmyre. Tillflyktspaviljongen, The Refuge, eller Tillflykten som vi kallar denna nya byggnad, är initierad av konstnären Daniel Peltz och ritad av den berömda danska arkitekten Kristoffer Tejlgaard, som bland annat ligger bakom ”Dome of Visions” som stod vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. 

Byggnaden kommer att användas som produktionsplats för lokala/regionala konstnärer och syftar till att prova ett nytt koncept för ateljéer, där utövare får möjlighet att ta plats i en transparent, innovativ arkitektur som ger möjlighet för nya möten mellan konstnärlig process och publik.

Byggnaden är skapade genom en rituell byggprocess utformad av Daniel Peltz och koreografen Anna Asplind, där lokalsamhället, besökare och konstnärer gemensamt sammanfogat byggnadens yttre skal, samtidigt som de utbytt minnen som relaterar till känslan av trygghet, frihet eller att vara älskad. Denna byggnad, skapad av minnen, hoppas vi ska bli en fristad för konsten, där framtidsvisioner skall kunna få rum att utvecklas.

Projektet är finansierat av Kulturbryggan, Statens Kulturråd och generösa donationer av Arla Plast m.fl. Stort tack till Finspångs kommun och Region Östergötland, som stöder Rejmyre Art Labs verksamhet i övrigt.

 

Om Refuging/Tillflykt

 Vi tänker ofta på en fristad eller tillflykt som en plats; en byggnad och flyktingar som människor. Men Peltz utmanar oss att tänka på tillflykt som en sak som vi alla gör och kan (kanske till och med måste) utveckla vår förmåga att göra bättre. För att ge frågeställningen ytterligare en botten har Peltz introducerat frågan om vad en elefant skulle behöva för att få en fristad i Rejmyre. Denna fråga har funnits med i uppdraget till arkitekten och bland annat resulterat i paviljongens överdimensionerade entrédörr: stor nog för en elefant, samt en skalmodell på ett elefanthägn på 5000 kvm, föreslagen att förläggas i våtmarken bakom glasbruket.

En del av Peltz påstående är att Rejmyre är en värdefull plats, en plats som är värd att investera i, som en plats för att överväga samtidens komplexiteter. Att satsa på ny arkitektur och extravaganta mötesplatser i storstäder är inget ovanligt. Vi tar för självklart att det är i dessa metropoler som visioner utarbetas och att det är värt att “satsa” på dessa platsers framtid. Daniel Peltz började föreställa sig hur denna typen av arkitektur och dess symbolik skulle påverka en postindustriellt samhälle som Rejmyre, där tilltron till framtiden och känslan av att vara en “värdefull plats” inte är lika självklar. Denna byggnad blir ett sätt att utmana och omvärdera glesbygdens position i samtidssamhället.

Om arkitekturen

Paviljongen är skapad av den danska arkitekten Kristoffer Tejlgaard, som bland annat ritat Dome of Visions som stod i Stockholm, Göteborg och Köpenhamn, samt flera futuristiska paviljonger för Roskildefestivalen och Folkemødet på Bornholm (den danska motsvarigheten till Almedalsveckan på Gotland). 

 

Geometrin till paviljongen är en samtida tvist på Buckminster Fullers ikoniska geodesiska dome från 60-talet och består av CNC-utskurna skivor av återvunnen polykarbonat-plast, som monterades ihop under den rituella byggprocessen. Konstruktionen är ett experiment där återanvänt material och modern teknik används för att skapa en annan klimatzon i form av en passivuppvärmd, transparent kupol. En inre byggnadsvolym i trä med ateljé- och mötesutrymme skall fungera även under vinterhalvåret.

 

 

311179433_2981334482167823_7065460681194955996_n

Om Tillflyktspaviljongen som ateljé 

Byggnaden är skapad för att användas som produktionsplats för lokala/regionala konstnärer och syftar till att prova ett nytt koncept för ateljéer, där utövare får möjlighet att ta plats i en transparent, innovativ arkitektur som ger möjlighet för nya möten mellan konstnärlig process och publik. Byggnaden går att använda för de flesta typer av konstnärliga och hantverksmässiga praktiker. Man kan boka in sig både som enskild konstnär eller som grupp och i vissa fall kan flera konstnärer komma att använda platsen under samma period. Tiden du bokar i Tillflyktspaviljongen är baserat på dina behov och kan vara allt från en dag upp till flera veckor, beroende på ditt projekts behov och byggnadens tillgänglighet. Vi tar ingen avgift för användningen av lokalen och den går att boka oberoende av årstid.

Är du intresserad av att använda Tillflyktspaviljongen som ateljé för ditt projekt? Hör då av dig till info@rejmyreartlab.org

 

Om Tillflyktspaviljongen som mötesplats

Vi välkomnar också lokalsamhället och organisationer i området att använda paviljongen för möten, samtal och workshops. I vissa fall kan ett möte med ateljékonstnären anordnas i samband med sammankomster i paviljongen. 

Stöd projektet Tillflyktpaviljongen

För att stödja projektet genom en donation:

 

JOIN THE REJMYRE ART LAB MAILING LIST

Want to receive news and announcements about public events, open calls, and opportunities to participate with our projects? Join our mailing list!