Some months find us very busy with public events, some of which may require registration. If you’d like to be part of the next event or added to our mailing list to be notified of upcoming programs, let us know.
REJMYRE ART LAB presenterar SPINDLE – en utställning av Oona Libens
Vernissage 25 februari kl 11-16 25 februari – 15 april, 2023 Konsthallen Engelska Magasinet i Rejmyre
I vår kommer den svensk-belgiske konstnären och musikern Oona Libens till Rejmyre med sitt senaste projekt där hon undersöker vävningens historia och den digitala teknologins framtid och spinner ett nätverk av samband och perspektiv däremellan.
VERNISSAGEPROGRAM 25/2: 14:00 Invigningtal av programansvarig Louise Johansson Waite 14:10 Nausea av Oona Libens Föreställningen Nausea är en expedition från havets yta ner till botten; en undervattensvärld av fantasmagorier och illusioner. Med hjälp av diverse objekt, gamla projektorer och hemmabyggda lampor illustreras olika marina livsformer. Föreställningen är på engelska och 18 min lång. Fri entré!
En allvetande spindel berättar om människans teknologiutveckling i vårens utställning SPINDLE i Engelska Magasinet. Oona Libens verk kretsar kring den (rörliga) bildens historia. I sina intima föreställningar – en hybrid mellan abstrakt objektteater och pedagogisk dokumentär – skapar hon ett universum som består av sköra mekanismer och analoga tekniker.
Utgångspunkten för SPINDLE (spinnslända) är kopplingen mellan två till synes motsatta domäner: digital teknik och vävning. Länken finns i hålkortet, en uppfinning som på 1800-talet utvecklade industriell vävning till att bli mer effektiv och komplex. Hålkortet var senare inspirationen till den första programmerbara datorn som delvis designades av matematikern Ada Lovelace som av många anses vara den första datorprogrammeraren. Vävning kan därigenom betraktas som den tidigaste binära tekniken. När en tråd går antingen över eller under varpen, bär den på nollor och ettor precis som det digitala språket.
I SPINDLE samtalar den arketypiska vävaren – en spindel – med en artificiell intelligens. De talar om teknikens historia och framtid, om vikten av mystik kontra information, om de förlorade spåren av textilhistoria – och med det om kvinnors arbete. Libens bygger ett intrikat universum bestående av trådar och diverse verktyg ur textilvärlden som metafor för att illustrera den digitala värld vi lever i. I utställningsrummet syns en stor vävstolsliknande konstruktion — eller är det en primitiv dator? Libens använder såväl gamla som nya projektionsmetoder, skuggspel och ljuseffekter för att skapa ett efemärt, taktilt och ibland vacklande universum.
SPINDLE är ett försök att genom den traditionellt kvinnligt kodade teknologin vävning visualisera det, ofta manliga kodade, digitala fältet. I utställningen utforskas och sker ett sökande efter ett nytt narrativ kring den digitala utvecklingen — en som är mer i symbios med naturen och som vi som användare har mer kontroll över. Vad kan vi idag lära oss av vävningens långsamhet och komplexitet?
PROGRAM UNDER UTSTÄLLNINGEN: 11/3 Workshop i spinneri med Ann-Sofie Svansbo, i samarbete med Hemslöjden Östergötland
15/4 Workshop i cyanotypi med konstnären Oona Libens, i samarbete med Konstlabbet
Våra workshops är gratis, föranmälan krävs och görs via formuläret: https://rejmyreartlab.com/anmalnings-formular-spindel/
Om Oona Libens Konstnären och musikern Oona Libens (Belgien/Sverige, 1987) verk kretsar kring den (rörliga) bildens historia. Hon arbetar ofta med skuggteatern som utgångspunkt – den mest primitiva formen av rörlig bild – men hon opererar och manipulerar också andra historiska och modernare projektionstekniker för att exponera dess mekanismer. På så sätt skapar hon en dialog mellan gamla och moderna mediefenomen – från laterna magica som pedagogiskt verktyg till dagens pekskärmar och virtuell verklighet. Med sina verk vill Oona Libens utöka åskådarens upplevelse av bilden och skärmen, skapa en analog virtuell verklighet och en underhållningsmaskin som är långsam, som tvekar, vacklar och misslyckas. Libens tog examen 2012 vid Royal Academy of Fine Arts i Gent, Belgien.
I SPINDLE har Libens samarbetat med musikerna Jürgen De Blonde och Vica Pacheco. Föreställningen Spindle som utställningen är formad ur har skapats med stöd från: Konstnärsnämnden, Helge Axelsson Johnsons Stiftelse, Region Skåne, Flemish Community Council.
Rejmyre Art Labs utställningsverksamhet genomförs med stöd av Kulturrådet, Region Östergötland och Finspångs kommun.
Lördag 18 februari, kl. 13-15, Westmanhallen.
Rejmyre Art Lab invites conceptual and contextual artists to participate in a funded eight week production based residency in Rejmyre, Sweden in the spring and summer of 2023. Rejmyre has since 2009 been the site for long-term place-based artistic research in the field of visual art, craft and cultural heritage, with a focus on site responsive-practice.
The residency will be open to international, Nordic/Baltic and regional artists.
For more information have a look on the open call page Please email louise.waite@rejmyreartlab.org if you have questions and/or would like to be added to the reminder list for the Rejmyre Art Lab Center for Peripheral Studies Open Call 2023.
The residency program is made possible through a collaboration with IASPIS, The Swedish Arts Grants Committees’ International Program for Visual and Applied Arts and funding from Nordic Culture Point, Kulturrådet, Region Östergötland and Finspångs kommun.
Konstlabbets Forskarteam bjuder in till Utställning Lördagen den 17 december klockan 12-15 i Engelska magasinet i Rejmyre. Under hösten har konstlabbets forskarteam bestående av barn boende i Rejmyre med omnejd, genom olika konstnärliga tekniker, material och uttryck undersökt hur man bygger trygghet. I utställningen visas verk från deras process. Konstlabbets Forskarteams undersökningar går parallellt med Rejmyre Art Lab i forskningsprojektet ”to Refuge / att ge och ta tillflykt i Rejmyre”. En central del i projektet är själva handlingen att ge och ta ’tillflykt’, ett begrepp som i barnens forskning har översatts med ordet ’trygghet’. Alla är varmt Välkomna! OM KONSTLABBET Konstlabbet är en del av Rejmyre Art Lab som riktar sig till barn i Rejmyre och Brenäs med omnejd. Programmet bygger på tvärvetenskaplig grund där barnen får möta experter från olika områden, både konstnärer och forskare. Genom konst och skapande utforskar vi de frågeställningar som berör platsen. Syftet med verksamheten är att utveckla nya metoder för lärande genom konst. Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden. Om Rejmyre Art Lab Sedan 2009 har Rejmyre Art LAB arbetat för att etablera Rejmyre som mötesplats för konst och hantverk med fokus på plats-specifikt konst. Organisationen är konstnärsdriven och har som syfte att skapa utbyte mellan lokalsamhället Rejmyre och svenska och internationella kulturutövare samt att utveckla nya metoder för hur konst och samhälle kan samverka.
Lördagen den 3 december kl 10-16 Engelska magasinet och Konstlabbet, Glasbruksvägen 42, Rejmyre
Den 3 december är det julmarknad i Rejmyre! Som en del av julmarknaden håller Rejmyre Art Lab öppet i Engelska magasinet och visar utställningen “Studier i periferin – 13 år bakåt och 100 år framåt” samt bjuder in till öppet hus för Konstlabbets verksamhet.
Studier i periferin – 13 år bakåt och 100 år framåt Just nu visar vi en utställning i Engelska magasinet. Välkomna att ta del av inblickar och nedslag i konstnärliga forskningsprojekt, embedded installations, material från ensemble residency och alla de projekt och studier som gjorts av både lokala och internationella konstnärer och deltagare genom åren. Mer information om utställningen hittar ni https://www.rejmyreartlab.org/events
Konstlabbet har Öppet Hus Kom och besök Konstlabbet och se deltagarnas arbete från årets höstlovs-workshop, prova på vår verksamhet och julpyssla tillsammans med oss. Ni hittar oss i Konstlabbets lokal bredvid Engelska Magasinet.
All verksamhet under dagen är öppet för alla åldrar och är kostnadsfritt, drop-in.
Varmt välkomna önskar vi på Rejmyre Art Lab och Konstlabbet!
Rejmyre är en liten bruksort centrerad runt Reijmyre Glasbruk, med en befolkning på cirka 1000 personer. Glasbruket grundades 1810 och fortfarande är i drift. Under 2009 startades en annan verksamhet, Rejmyre Art Lab, på orten som även den arbetade med platsen som utgångspunkt men utifrån ett annat perspektiv. Rejmyre Art Labs Center for Peripheral Studies grundades av Sissi Westerberg och Daniel Peltz för att de ville skapa en plattform för arbete med platsspecifik konst som som utgår från förhållandena på en mindre ort och ett icke-urbant perspektiv; ett centrum i periferin där de själva och andra kunde utvecklas, komma samman och lära sig av varandra och platsen.
“Vi såg att det fanns en plats för oss att fylla. Genom att skapa en konstnärsdriven experimentell plattform i Rejmyre kunde vi skapa ett utbyte mellan det historiska som Glasmuseet representerar, industrin som glasbruket utgör och det allra senaste inom konst och formområdet som vi har tillgång till genom våra nätverk och positioner som lärare på några av världens ledande konsthögskolor.” Sissi Westerberg
“Vi startade Rejmyre Art Lab’s Center for Peripheral Studies för att vi ville ha en egen plats där vi kunde samlas med kollegor för att tänka både komplexiteter och i enkelhet och bilda mikrogemenskaper för intensiva studier. Vi hade alla tidigare deltagit i flera internationella residensprogram och workshops. Vi hade också varit både studenter och lärare på ledande internationella konsthögskolor. Vi längtade efter något som saknades i alla dessa miljöer och såg en möjlighet att testa alternativa sätt att göra konst på och arbeta tillsammans som konstnärer här i Rejmyre.” Daniel Peltz
I utställningen presenteras ett antal nedslag från Rejmyre Art Labs programhistoria från starten 2009 fram till idag. Som besökare får man ta del material av residens och forskningsnoder genom åren där både färdiga verk och processarbeten presenteras och gestaltas genom foto, skulptur, publikationer, videos, skisser med mera. Rejmyre Art Lab har en gedigen process bakom sig, men med ett starkt driv framåt som också får ta plats i utställningen framförallt genom barnens perspektiv på platsen de bor på och genom det pågående konstnärliga forskningsprojekt Att ge och ta tillflykt i Rejmyre.
Medverkande konstnärer: Sophie Barbasch (US), Mette Colberg Jensen (DK), Sissi Westerberg (SE), Daniel Peltz (SE/US), Kristoffer Tejlgaard (DK), David Larsson (SE), barn och unga som deltog i Konstlabbets höstlovsworkshop 2022, deltagare i KUNO-kursen “Rural Contextual Practice: Everything you want was already here” för masterstudenter från Academy of Fine Arts i Helsingfors, Konstfack University College of Arts Crafts and Design i Stockholm och Vilnius Academy of Fine Arts (hölls i augusti 2022).
Rejmyre Art Labs syfte är att vara en global samlingsplats för forskning inom platsbaserad, kontextuell samtidskonst och konsthantverk. Vår programverksamhet är sprungen ur en långsiktigt investering i och engagemang ur samhället Rejmyre i Östergötland. Som konstnärsdriven organisation har vårt gemensamma strävan varit att försöka skapa ett post-institutionellt utrymme för undervisning av experimentellt skapande och lärande. En icke-hierarkisk mötesplats för oss själva och andra, där vi kan fortsätta växa, tänka kritiskt och utforska frågor av kollektivt intresse. Härutvecklar vi nya modeller för hur konst och samhälle kan samverka genom självorganiserat, tematiskt skapande. Våra årliga forsknings-noder utgår ifrån det som kommit upp under vår tid tillsammans och följer därav en lös associativ linje från det ena året till det andra.
Utställningen är öppen alla lördagar kl 11-16 (förutom vid jul och nyår) samt vid bokningar.
Välkomna till releasen av andra utgåvan av tidningen Rejmyrebladet!
Torsdagen den 27/10 kl 17:00-18:00 Engelska magasinet i Rejmyre, Östergötland
Tidningen är gjord av konstlabbets grupp Redaktionen för 9-12 åringar. Redaktionen är en grupp på 8 barn som tillsammans med pedagoger och inbjudna konstnärer har undersökt Rejmyre som plats, dess historia och samtid. Under hösten 2021 och våren 2022 diskuterade och utforskade gruppen vad en redaktion kan vara. De arbetade utifrån Rejmyre som plats för dem och för andra som en plats för tillflykt i relation till Rejmyre Art Labs pågående forskningsprojekt “En tillflykt i Rejmyre”.
Vi firar att Rejmyrebladet nu skickas ut till Rejmyreborna genom att Redaktionen bjuder in till release i Engelska magasinet!
I tidningen får man ta del av gruppens arbete där de tillsammans med inbjudna konstnärer arbetat med fotografi både analog och digital, traditionella trycktekniker, intervjuer, animation, ljud och offentliga konstnärliga arrangemang.
Välkomna!
Om Konstlabbet Konstlabbet är en del av rejmyre Art Labs verksamhet som riktar sig till barn och unga i Rejmyre och Brenäs med omnejd. Programmet bygger på tvärvetenskaplig grund och barnen får möta experter från olika områden, både konstnärer och forskare. Genom konst och skapande utforskar vi de frågeställningar som berör platsen. Syftet med verksamheten är att utveckla ny metoder för lärande genom konst och att inkludera barnen som med-forskare i Rejmyre Art Labs projekt.
Om “Att ge och ta Tillflykt i Rejmyre” I projektet “Att ge och ta Tillflykt i Rejmyre” presenterar konstnären Daniel Peltz ett förslag för en osannolik grupp invånare i Rejmyre; arbetslösa skogsbruks-elefanter från teakskogarna i Myanmar. Peltz arbete skapar kopplingar mellan de arbetslösa elefanter och glasbruksorten Rejmyre, dess historia och framtid. Genom att undersöka elefanternas behov, om de faktisk skulle flytta till Rejmyre, frågar sig konstnären vad vi och andra behöver för att kunna ge och att kunna ta tillflykt.
Welcome to the finissage / closing event of the exhibition “Tyst kunskap: den skapande handen” Guest curated by Rasmus Nossbring
Sunday 4 September 18.00-20.00 Konsthallen Engelska Magasinet in Rejmyre
In August 2022, Rejmyre Art Lab is hosting the Master level KUNO course, Rural Contextual Practice: Everything you want was already here offered jointly by the the Academy of Fine Arts in Helsinki, Konstfack University College of Arts Crafts and Design in Stockholm and the Vilnius Academy of Fine Arts.
For more information on KUNO: https://www.kunonetwork.org/
Everything you want was already here is a two-week intensive, site-responsive course that takes place in Rejmyre. Participants explore issues central to making site-responsive art in rural contexts and create an artwork in response to the site of the course. Group exercises, collective meals, study visits in the area, shared and individual work time as well as evening presentations of participants’ past work are core components of the course. The workshop is funded under the Nordplus/KUNO framework.
The selected group of 15 participants are from: The Academy of Fine Arts, Helsinki Vilnius Academy of Arts Konstfack University College of Arts, Crafts and Design Trondheim Academy of Fine Art
Royal Danish Academy of Fine Arts
Represented departments include: Site & Situation/Time and Space Arts Photography & Media Art Printmaking Painting Fine Arts Craft Spatial Design
Nationalities represented include: Finnish, Lithuanian, Swedish, Russian, Norwegian, Danish, U.S., Portuguese, Turkish, South African, South Korean
FACILITATORS
Daniel Peltz
Professor of Site and Situation Specific Practice, Department of Time and Space Arts
Academy of Fine Arts, Helsinki, Finland
https://www.uniarts.fi/en/units/academy-of-fine-arts/
Dr. assoc. prof. Vytautas Michelkevičius
Head of Photography, Animation and Media Art Department and Head of Doctoral Programme in Fine Art, Vilnius Academy of Arts, Lithuania
Vitalij Cerviakov, PhD, artist
Doctoral Programme in Fine Art, Vilnius Academy of Arts, Lithuania
Sissi Westerberg
Senior Lecturer, Smycke & Corpus: Ädellab, Department of Craft
Konstfack University College of Arts Crafts and Design, Stockholm, Sweden
David Larsson, visual artist
Stockholm, Sweden
Come help build a monument to Rejmyre’s futures!
Dates: 27 June – 3 July Daily hours: 10.00-16.00
This summer, a large-scale, social art project by the American artist Daniel Peltz takes place in Rejmyre, Sweden. The public is invited to take part in a ritual construction process that aims to develop a practice that Peltz refers to as refuging and, in the process, to revalue the people and place of a small glassworks town in northern Östergötland according to other than economic logics.
Everyone is welcome to take part of the ritual build process.
THINGS TO BRING: your self, a friend (if you want to), a drill gun (only if yo have one), some childhood memories
Participation takes about one hour, or as long as you want
After two years of delays, due to the pandemic, building permits and other logistics, construction is now becoming a reality. But for Peltz, it is not the building that is important but the act of building itself. Peltz writes, ‘the building is a spectacular object sacrificing itself to the larger aim of effecting a transformation in Rejmyre’s understanding of itself.’ The project challenges conventional understandings of the value of architecture, claiming that sometimes, in some places, the act of a community building a new structure together, may be more important than what the building will be used for.
In dialogue with the Swedish choreographer Anna Asplind, Peltz has developed a ritualized, dialogic practice for how the act of building will be carried out. The construction ritual involves offering, inserting and affixing memories into the building, performed within a tightly choreographed space that redefines the norms of construction sites. The site is characterized by slowness, quietness, gentle touch and awareness of one’s own internal and external experiences, along with those of everything around you.
Inside of the project there is also a program of additional artist contributions. Meri Linna (FI) and & Anastasiia Sviridenko (UR) are contributing with food as a creative practice and aspect of refuging. David Larsson (SE) has created a system of colorful metal brackets, that can be used for quickly assembling furniture and props with available wood at the site. These brackets have been used for creating all furniture and props at the site that are needed, as the project evolves.
An invitation is sent to each household in Rejmyre inviting residents to come as they are. In the invitation Peltz writes, You are already part of this work; you are welcome in whatever state you arrive; skeptical, curious, depressed, excited, doubtful, wondering, despairing…you are welcome.
As you approach the site, you are met at the entrance by a member of the refuging group and given a felt bag with washers and nuts as well as three small, glass talismans, intended to remind you of the three guiding principles of the building site: curiosity, activity and passivity being equal and that nothing is unimportant.
As you enter into the build site, you are introduced to the refuging practice and offered a partner to build with you. You receive a box of carefully designed, mostly felted tools, to use in the act of building, as well as instructions for how to insert memories. You are instructed to work with memories of feeling safe, free or loved (as well as their opposing elements of feeling insecure, restricted or unloved, when they arise). Memories are offered and shared with your building partner and inserted into the structure with each bolt.
The architecture of the pavilion is by Kristoffer Tejlgaard (DK), who designed the Dome of Visions in Stockholm, Gothenburg and Copenhagen, as well as several futuristic pavilions for the Roskilde Festival and Folkemødet on Bornholm (the Danish equivalent of Almedalen Week on Gotland).
Peltz came across Tejlgaard’s creation Dome of Visions in Stockholm in 2016 while serving as a visiting professor of artistic research at Stockholm University of the Arts. The transparent dome was a temporary building on the Royal Institute of Technology’s campus with the aim of creating a visionary and inspiring meeting place for conversations about a sustainable future. From September 2015 to December 2017, research results, innovations and activities were shown in the form of exhibitions, debates, seminars and artistic events with over 45,000 visitors and 350 curated events.
Investing in new, large-scale architecture and extravagant meeting places in big cities is not unusual. We take it for granted that it is in these metropolises that visions are drawn up and that “investing” in the future of these places s worthwhile. Peltz began to imagine how this type of architecture and its symbolism would effect a rural, post-industrial society like Rejmyre, where confidence in the future and the feeling of being a “valuable place” is not as obvious. Peltz refers to the building as a “necessarily unnecessary” architecture. Namely; that its purpose is for it to be built, as a way to challenge and re-evaluate the position of sparsely populated areas and the people who inhabit them in contemporary society.
Daniel Peltz https://danielpeltz.cargo.site/ Anna Asplind https://www.annaasplind.se/ Kristoffer Tejlgaard https://www.atelierkristoffertejlgaard.com/ David Larsson https://www.davidlarsson.net/ Meri Linna https://merenlinna.wixsite.com/merilinna Anastasiia Sviridenko https://proartibus.fi/anastasia-sviridenko/
The project is made possible by support from: Kulturbryggan, Kulturrådet and Helge Ax:son Johnsons stiftelse. Rejmyre Art Lab receives funding from: Region Östergötland, Kulturrådet and Finspångs kommun.
The Rejmyre Art Lab summer exhibit presents eight contemporary artists interpreting pieces selected by craftspeople associated with one of the oldest standing glassblowing businesses in Sweden; the Reijmyre Glassplant. The exhibit, guest curated by Rasmus Nossbring, presents eight beloved pieces by created by glassblowers outside of the production line, often during breaks or after hours, that serve as the muses for new creations in glass, ceramic, textile, and mixed media. The new pieces represent a disruption to traditional workflows in the production of glass art. This process is normalized as flowing from designers and artists to production, often mass-production, by the skilled hands of the glassblower. In this exhibit we examine a new space and idea directionality, with inspiration instead emanating from the craftsman towards the artist. The exhibit presents the interaction between the craftsman and the artist and serves as a stage for the loud but intangible conversation that occur between the two. The industrial complex and the metropolis, the crafts and the fine arts, the worker and the academic. Boundaries. Lack thereof. Come.
Daniel Peltz att presentera projektet “Refuging in Rejmyre” på Art Platforms seminarium “Shared Spaces” på Konstakademin i Stockholm. The seminar revolves around the role of public art in society. The day that Rejmyre Art Lab is presenting is focused on art and culture in rural areas. https://www.artplatform.se/sharedspaces
ÄR DU NYFIKEN PÅ KONSTLABBET? VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS 9/9 KL 16-18!
Vi välkomnar alla som är nyfikna på vår verksamhet att komma till Konstlabbet torsdagen den 9 september. Vi kommer att ha drop-in med möjlighet att prova på olika konstaktiviteter. Vår lokal ligger bredvid Engelska Magasinet. OBS! Ingen föranmälan krävs, men målsman bör närvara.
OM KONSTLABBET Konstlabbet är en del av Rejmyre Art Lab som riktar sig till barn i låg- och mellanstadieålder i Rejmyre och Brenäs med omnejd. Programmet bygger på en tvärvetenskaplig grund där barnen får möta experter från olika områden, både konstnärer och forskare. Genom konst och skapande utforskar vi de frågeställningar som berör platsen. Syftet med verksamheten är att utveckla nya metoder för lärande genom konst och att inkludera barnen som med-forskare i Rejmyre Art Labs projekt. Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden.
Per Josefsson, Ulf Lundkvist & Nisse Sandström are three regional artists, showing works that spanns from painting and prints to sculpture in metal and wood. The exhibition is being inaugurated on Saturday September 4th at 13.00. Opening hours are Wednesdays & Saturdays 11-16
Rejmyre Art Lab presents: Frida Fjellman
Engelska Magasinet, Rejmyre
Exhibition period: 6 June – 15 Aug
Opening: 6 June, 14.00
Hours: Wednesday – Sunday 11-16
Frida Fjellman is one of Swedens most celebrated glass artists. This summer Rejmyre Art Lab is showing some of her most sperctacular work in the exhibition space Engelska Magasinet in Rejmyre.
The exhibition program is supported by: Statens Kulturråd, Region Östergötland and Finspångs kommun.
Maja Bakken, Sandra Hiredal, Inga Tsernova, Anna-Kajsa Wikström
Exhibition period: 3 April – 16 May Hours: Saturdays 11-16, Wednesdays 13-18
Four artists who recently graduated from the Bachelor-program Ädellab at Konstfack are showing an extension of their degree-projects in Engelska Magasinet in Rejmyre. These young artists have developed individual projects that all have a relationship to the body, material dependent craft and fragility. The work is spanning from jewelry and sculptural installation to video and performance, featuring materials such as wood, metal, silicon, ice, grass and human hair. The installations will keep on growing as the artists are present, working in the space during the last five days of the exhibition (12-16 May).
View the recording of the seminar: https://drive.google.com/drive/u/2/folders/11TJ3nevKf81LDqOA7cigmkf8ASdcZ7Vh
What happens when we include artistic investigation as a core competency in remediating a contaminated site? A clean up effort would often begin with consulting experts: soil scientists, geologists, etc. What if we positioned artists as part of this group of expert consultants? What kind of findings does art find? How do these findings alter the act of cleaning up? This seminar gathers artist participants in the “DETOX-Clean it up!” project along with artists, curators and thinkers who have engaged with related projects.
About the project: For the past three years, Rejmyre Art Lab’s Center for Peripheral Studies has been working on the artistic research project DETOX – Clean it up! Together with a group of Swedish and Nordic artists, we have been conducting an investigation of the contaminated land underneath our feet in Rejmyre. We began by negotiating our position, as official members of the local government’s working group charged with studying, developing and executing a plan to ‘clean up’ this contaminated site. The soil around the glass factory contains pockets of concentrated lead, cadmium and arsenic, by-products of the 200-year-old glass industry in Rejmyre, that are now recognized as toxic materials. The local government inherited the land from the glassworks in 2015, in one of the multiple factory bankruptcy proceedings. In the process, the waste from the historic production processes transferred from the owners of the business to become a public responsibility. We are now the owners of a major environmental problem that the regional government has deemed so toxic that it must be ‘cleaned up’.
‘One of the propositions of artistic research is a repositioning of the artists’ role in society, as one who, through the making of artworks, engenders a process of public reflection and the consideration of contemporary complexities. The core work of this project is to think the act of ‘cleaning up.’ We began from an interest in the relationship between this project, i.e. the local government being called on to clean up the toxic waste behind the factory after the company has abandoned the site, and the ways artists and artworks are often called on to ‘clean up’ in the wake of destructive capitalist endeavors. If the directionality of this instrumentalized understanding of art’s work is ‘up’, what might it be to respond to the call to: clean it sideways? We approach what has been deemed ‘waste’ as ‘valuable material’, engaging ourselves as artists in the clean-up process allows us to tap into this latent socio-poetic value. In order to ‘clean it sideways’, we need to account for the potential of this waste, as a resource that allows us to consider who we were, who we are and who we might be becoming.’ – Daniel Peltz, research leader Rejmyre Art Lab’s Center for Peripheral Studies
SEMINAR SCHEDULE
Part 1: DETOX- Clean it Up!
13.00-13.15 introduction to the Detox:Clean it up! project by Rejmyre Art Lab’s Center for Peripheral Studies research director Daniel Peltz 13.15 – 13.30 Cecilia Jonsson (NL/SE), artist, presents her work “The forbidden garden” conducted in Rejmyre 2019-2020 13.30-13.45 Frida Hållander (SE), PhD artist, presents her work “Fabrikens lunga” conducted in Rejmyre 2018-2019. 13.45-14.00 Daniel Peltz (SE/US), artist and Professor of Site and Situation Specific Practices, Finnish Academy of Fine Arts, presents his work “A refuge in Rejmyre”.
Paus 10 min
14.10-14.25 HarrieLiveart (FI), artist duo Meri Linna & Saija Kassinen, presents their work “Psyche of the land” conducted in Rejmyre 2018-2019 14.25 – 14.40 Sissi Westerberg, artist and co-founder of Rejmyre Art Lab gives a brief overview of the participants and projects from the three-year exploration. 14.40-15.10 Break-out groups / discussion
Pause 5 min
Part 2: Exploring kinships
15.15-15.35 Vytautas Michelkevicius, curator, Associate Professor of Photography and Media Art at the Vilnius Academy of the Arts and former artistic director of Nida Art Colony discuss Nida’s work in relation to Detox:Clean it up! 15.35-15.55 Per Nilsson, Archaeologist and researcher at Östergötland Museum discusses waste as cultural resource
Pause 5 min
16.00-16.20 Caroline Mårtensson, environmental artist discusses her practice
Part 3 : Closing the space
16.20-16.45 Taru Elfving, curator and writer, artistic director CAA Contemporary Art Archipelago, Research affiliate Visual Cultures Goldsmiths University of London, respondent
The seminar is produced in collaboration with Konstfrämjandet Funders: Statens Kulturråd, Nordisk Kulturfond, Kulturkontakt Nord, Finspångs kommun
DeTox – Clean it Up! Rejmyre Art Lab presenterar forskningsprojektet DeTox – Clean it Up! Engelska Magasinet, Rejmyre Vernissage lördag 5 sept kl 14 Öppet: 5 September – 31 Oktober 2020, lördagar kl 11-16, onsdagar 14-19
Under de senaste tre åren har Rejmyre Art Lab genomfört det konstnärliga forskningsprojektet DeTox-Clean it Up! Tillsammans med en grupp svenska och internationella konstnärer har vi arbetat parallellt med kommunens arbetsgrupp som fått i uppdrag att hantera frågan om föroreningarna vid Reijmyre Glasbruk. Med platsen som utgångspunkt har konstnärerna utvecklat projekt som relaterar till och undersöker situationen och den historiskt kontaminerade marken. Resultat från konstnärernas undersökningar har under de senaste åren kunnat ses runt omkring Rejmyre i form av plats-specifika konst-installationer. I utställningen i Engelska Magasinet hösten 2020 får du ta del av delar av de projekt som kommit till under det senaste året.
Deltagande konstnärer: Ulla Ridderberg (SE), Nicolas Cheng (SE/HK), Stine Bidstrup (DK), BOOM! (SE), Ammy Olofsson (SE), Cecilia Jonsson (SE), Saad Hajou (SE/SY), Daniel Peltz (SE) & Kristoffer Tejlgaard (DK), Sissi Westerberg (SE) & Kerstin Ribers (SE)
Engelska Magasinet i Rejmyre Saturday 25/7
Rejmyre Art Lab is presenting a one-day event with the female separatist glass group BOOM! in Rejmyre, in collaboration with Östergötlands Museum.
13-16: BOOM! will blow glass in public with the portable glass furnace Spajsy
14.00: Guided tour of the exhibition and enactment of the mechanic installation “kvinnomaskinen” (the women machine).
The event is free of charge and there is no need to sign up in advance.
Rejmrer Art Lab is presenting the female separatist glass group BOOM! in Rejmyre, in collaboration with Östergötlands Museum. The exhibition is open in Engelska Magasinet Wednesday – Sunday from 11.00-16.00 until August 15th 2020
Public Event July 25th in Engelska Magasinet
13-16: BOOM! will blow glass in public with the portable glass furnace Spajsy
14.00: Guided tour of the exhibition and enactment of the mechanic installation “kvinnomaskinen” (the women machine).
The artist and cartoonist Saad Hajo is presenting a new video animation in Engelska Magasinet as part of the project “Detox-Clean it up!” which uses the contaminated grounds behind the glass factory as its starting point. Opening Friday 10 April at 14.00
Saad Hajo lives in Norrköping, born1968 in Damaskus and one of Swedens most prominent cartoonists. This is the second step on involving Saad Hajo in the project “Detox-Clean it up!” which started in 2018 and has involved over 20 artists so far.
Exhibition period: 10 April -24 May Hours: by appointment
Welcome to a presentation of the artist and cartoonist Saad Hajo in the hot shop of Reijmyre Glasbruk Saturday 7 dec at 14.00
Saad Hajo lives in Norrköping, born1968 in Damaskus and one of Swedens most prominent cartoonists.
Exhibition period: 7-20 dec Hours: mån-fre 10-14.30
Open studios and installations around Rejmyre. Rejmyre Art Lab is showing work by Tilda Dalunde, Frida Hållander & Kerstin Ribers.
SITES AND ARTISTS
Kalbo: Galleri Skatan: Kerstin Hedman, Nisse Sandström, Åsa Larsson
Rejmyre: Linda Maasing, Michael Maasing, Mari Juslin, Irina Shujski Rejmyre Art Lab: Tilda Dalunde (outdoors from 18.00), Frida Hållander (Rejmyre Antik 11-16) & Kerstin Ribers (Rejmyre Turistinformation 11-16)
Ripperstorp: Skansens Krukmakeri, Kerstin Danielsson, Per Josefsson
Lämmetorp: Monica Andersson, Jessica JPM Concreate och Margret Mattsson
Tilda Dalunde’s piece “Longing for safety in the impossible” is a light installation that can be viewed after dusk. It consists of left over glass pieces form the glass production that glow in different rytms. The installation is placed inside the fence in the contaminated area, close to the depot where 200 years of toxic waste form the glass factory lies.
ÖSTGÖTADAGARNA i REJMYRE Lördag 7 sept
Ljud-Workshop med Mattias Hofvendahl och guidad visning av Rejmyre Art Labs konstinstallationer
OBS! SISTA CHANSEN ATT SE KONSTVERKEN INNAN UTSTÄLLNINGEN PLOCKAS NED
PROGRAM LÖRDAG 7 SEPT
10.00-15.00 Glasblåsning på Reijmyre Glasbruk
12.00 Guidad visning i hyttan
14.00 Guidad visning av konst-installationerna med Rejmyre Art Lab (samling vid Rejmyre Art Labs forskningscenter mitt emot Turistbyrån)
15.00 Ljud-workshop i glashyttan för alla åldrar med Mattias Hofvendahl
Som en del i projektet DeTox – Clean it up! har en första grupp konstnärer utgått ifrån situationen med 200 år av föroreningar bakom Reijmyre Glasbruk. Resultatet av deras efterforskningar och reaktioner visas som plats-specifika konstinstallationer i Rejmyre 29/6 – 8/9 2019.
Utställare 2019: Hasti Radpour (IR/SE), Mattias Hofvendahl (SE), Frida Hållander (SE), Harrie Liveart – Meri Linna & Saija Kassinen (FI), Sissi Westerberg (SE), Kerstin Ribers (SE), Daniel Peltz (US/SE) & Kristoffer Tejlgaard (DK)
Rejmyre Art Lab presents:
NOT FOR EXPORT – performance by Daniel Peltz and Ioana Yucan
RETENTION – installation by Erna Skúladóttir & Karin Blomgren Introduced by Annika Björkman from IASPIS/Konstnärsnämnden
NOT FOR EXPORT – as place, as time, as performed philosophy Daniel Peltz (US/SE) and Ioana Jucan (RO/US) present a lecture performance composed of miniature sculptures, live-animation, video projections and participatory moments. Together they offer a multi-layered narrative exploring how, within the context of a small factory town turned industrial tourist destination, we might craft a thing, a place, a way of being that is Not for Export. Peltz and Jucan have presented previous versions of this performance at Färgfabriken in Stockholm, the Norrköping Konstmuseum and at the 2019 Performance Philosophy Biennial in Amsterdam. We are happy to present this performance for the first time in Rejmyre. At the center of the performance is a proposal for A Refuge in Rejmyre, a participatory architectural proposal designed to give refuge to, and take refuge in, a small community of unemployed logging elephants from Myanmar. The first stage of this building process is scheduled for the culmination of the DeTox – Clean it up! project in summer 2020.
RETENTION – site-specific installation Artist-duo Skúladóttir & Blomgren have worked together for several years making site-specific installations. Their large-scale and sculptural work incorporates material information and impulses from the surrounding nature, local history and architectural features. Together they have presented large, spatial installations at institutions including Galleri F15, Moss; KRAFT, Bergen; Parcours Céramique Carougeois International Biennial, Switzerland and most recently at Kunsthall Stavanger. Erna E. Skúladóttir and Karin Blomgren studied together at Bergen Academy of Art and Design, graduating in 2014. The duo has spent the last month in Rejmyre and are now showing the first step of a two year project within the frame work of Rejmyre Art Lab´s current research strand: DeTox – Clean it up! which revolves around the contaminated waste site behind the glass factory in Rejmyre.
PROGRAM 14.00 Erna E Skúladóttir & Karin Blomgren in conversation with Annika Björkman from IASPIS. (Rejmre Art Lab Center for Peripheral Studies) 14.15 Introduction of Rejmyre Art Lab´s embedded installations by seven Nordic artists 14.30 Live music with Kristoffer Berg (Folkets Hus) 15.00 Performance with Daniel Peltz & Ioan Jucan (Folkets Hus)
WELCOME! We gather by Rejmre Art Lab Center for Peripheral Studies, opposite the Tourist Information. The event is free of charge.
Rejmre Art Lab Center for Peripheral Studies are supported by Statens Kulturråd, Kulturkontakt Nord, Nordisk Kulturfond, Finspångs kommun & Folkuniversitetet
Erna Skúladóttir’s och Karin Blomgren’s project is supported by: Nordic-baltic mobility program, Bergen commune, Icelandic artists’ salary fund, Muggur – SÍM Association of Icelandic artists & Norske Billedkunstneres Vederlagsfond
Information: phone: 0709-720306 mail: info@rejmyreartlab.org
Rejmyre Art Lab invites to an open dinner and discussion with this years artist-in-residence. Location: Rejmyre Art Lab artist-in-residence, Kalbovägen 121, 61272 Rejmyre, Sweden R.S.V.P. to: info@rejmyreartlab.org or +46 709-720306
Participants: Cecilia Jonsson (SE/NO), Erna E Skúladóttir (IS), Karin Blomgren (SE/NO), Stine Bidstrup (DK), Tilda Dalunde (SE), Nicholas Cheng (SE/HK), Ulla Ridderberg (SE), Saad Hajo (SE/SY), Sissi Westererbg (SE), Daniel Peltz (SE/US)
Embedded Installations – Nordic Ensemble
OPENING Saturday 29/6 kl 14.00
Guided tour of the installations, music performance Kenny Dolk Karlsson, presentations by the participating artists and introduction of this years new artist-in-residence. “Fika” will be served!
We are now showing the result of the first round of artistic investigations of the project DeTox – Clean it up! that uses the situation of 200 years of toxic waste behind the Reijmyre Glass Factory as it’s starting point. The projects are shown as site-specific installations in Rejmyre 29/6 – 8/9 2019.
Exhibitors: Hasti Radpour (IR/SE), Mattias Hofvendahl (SE), Frida Hållander (SE), Harrie Liveart – Meri Linna & Saija Kassinen (FI), Sissi Westerberg (SE), Kerstin Ribers (SE), Daniel Peltz (US/SE) & Kristoffer Tejlgaard (DK)
Artist-in-residence: Cecilia Jonsson (SE/NO), Erna E Skúladóttir (IS), Karin Blomgren (SE/NO), Stine Bidstrup (DK), Tilda Dalunde (SE), Nicholas Cheng (HK/SE), Ulla Ridderberg (SE)
The project is supported by: Swedish Arts Council, Nordic Culture Point, Nordic Culture Fund, Finspångs Kommun & Folkuniversitetet
SOUND AS MATERIAL A workshop in conjunction with Glasets Dag in Rejmyre Saturday May 4th 12.00 PM
Welcome to participate in an experimental workshop on sound and materiality. We will explore how sound responds to and can be played through different materials, using contact speakers.
Mattias Hofvendahl is a sound and video artist based in Linköping, Sweden. he is one of this years participants in Rejmyre Art Labs project ”DeTox Clean it up!” which takes itäs starting point in the contaminated waste behind the glass factory. om utgår ifrån föroreningarna vid Reijmyre Glasbruk. The result of Mattias investigations will be presented as a site-specific ssound installation in Rejmyre on June 29th 2019.
The lung of the factory an installation by Frida Hållander
The factory leaves behind contaminated land and contaminated bodies. We agree to public responsibility for the former but not the latter, revealing how the body and nature are linked, as industrial ‘disposal’ sites, though responsibility for them is not shared equally.
Opening reception: Sat 8 Dec 14.30 featuring a public conversation with Frida Hållander and the artist Ingela Johansson.
The lung of the factory is an installation by the craft artist Frida Hållander. It explores a contaminated site behind the glass factory in Rejmyre, where two-hundred years of waste have been left behind as a public inheritance. Hållander is, together with other participants in Rejmyre Art Lab’s artistic research project DeTox-Clean it up!, studying this contaminated site through the lens of her artistic practice. Hållander uses the image of the lung with reference to the human body but also to the factory itself, as the lung of the “community body”. Hållander’s contribution to this multi-year research project draws on an element of personal narrative; her grandfather worked, for part of his professional life, at Limmared Glass Factory in the southwest of Sweden, having previously worked in the textile industry. He died of the lung disease emphysema, which was likely work-related. His death was perhaps caused by the environment of the glass factory, the dust from the textile industry, or other circumstances – it has not been confirmed. What we can confirm are the traces of material substances that remain in bodies; land masses and human masses. Hållander sketches the narrative trajectories above on tissue wrapping paper. Through the fragility and vulnerability of the tissue, her work connects the hands that make: the hand and the lung that blows, to the workers (glasbinderskorna) who care for the fragile glass, wrapping each piece for protection against the forces of nature. On the tissue paper she depicts the contaminated site through stories of love and struggle. She also reflects on the lung, through text fragments from a 1980s scientific study: Mortality in the Swedish glassworks industry and incorporates the story of the 1920a Swedish Factory Workers’ Union. The work raises questions about how we might organize responsibility for our collective lungs, hands and nature. What might a new contract look like for our common bodies?
Frida Hållander is a craft artist and a PhD candidate at Konstfack in Stockholm and at The Faculty of Fine, Applied and Performing Arts, University of Gothenburg. Her forthcoming dissertation Whose Hand is Making? (spring 2019) is a study in artistic research that addresses craft, class, feminism and the will to contest. Hållander holds a bachelor’s degree (2006) and a master’s degree (2009) from Konstfack, Department of Ceramics and Glass. She has also studied at Otis College of Art and Design, Los Angeles, (2005). Among her publications is the article ”Homeless Practices” in The Journal of Modern Craft, 2013.
The exhibition is open Tue-Sat 11.00-16.00 (8-20 dec 2018) and by appointment (2 jan – 3 feb 2019)
Hasti Radpour is showing the piece “Out of Mind out of sight” in the space that used to belong to the chandelier factory. The installation is one of the outcomes from the research project “DeTox-Clean it up!” that is investigating and responding to the contaminated site behind the glass factory in Rejmyre.
Exhibition period: 1 sept – 2 dec 2018
Hours (until 2/11) mon-fri 10-16, sat 11-15
Hours (from 3/11-2/12) sat 11-15
Opening: Sat Sept 1st 14.00
Hasti Radpor is born in Iran and currently living in Linköping Sweden.
The project is supported by “Konsten att mötas” (Sveriges Konstföreningar & Postkodstiftelsen), Swedish Arts Council, Finspångs kommun, Region Östergötland and Folkuniversitetet.
During two days we gather to explore the notions of site-dependent practice together with us, using Rejmyre as a point of departure
Timings:
Sat 31 June 10-16 at Norrköping Art Museum
Sun 1 July 10-16 in Rejmyre
Application is open to artists and craft practicioners form all fields. Regional artists from Östergötland can participate free of charge. Please contact us for more information!
Welcome to an introduction to Rejmyre Art Labs new research project DeTox – Clean it up! and a discussion about the contaminated land by Reijmyre Glasbruk on “Glasets Dag” in Rejmyre Saturday May 5th at 12 pm
Invited to the discussion is Sara Erjeby (Fil mag soil science) some of the participating artists as well as the local public.
“For hundreds of years, the Reijmyre Glasbruk has produced glass objects and sold the ‘finished products’ while keeping some of the leftovers in piles behind the factory. At first the piles were clearly separate from the surrounding landscape but with time they merged with and became the landscape. The focus of our work is on the current situation in Rejmyre, where the local authorities have been engaged in a process aimed at investigating and dealing with the piles of waste and the arsenic and lead contaminated soil behind the glass factory. We have proposed a cooperation with them, where we will investigate and respond to this situation as an artistic research. We are interested in the relationship between this project, i.e. the local government being called on to ‘clean up’ the toxic waste behind the factory after the company has abandoned the site, and the ways artists and artworks are often called on to ‘clean up’ in the wake of destructive capitalist endeavors. We are invested in reconstituting the ‘act of cleaning up’ as a contested demand and a site of research in and of itself, as well as exploring the socio-cultural value of that which is deemed waste and the subcategory of toxic waste.”
The Exhibition at Norrköpings konstmuseum is curated by Helena Scragg and developed in close collaboration with Daniel Peltz, who has run an developed the artistic research project Performing Labour where a group of 13 artists inhabited the role of “artist-guerst workers” at the Reijmrye Glassfactory, charged with making products of and about labour during 2016-2017. This exhibition is showing work from Daniel Peltz, David Larsson and Sissi Westerberg.
Visual artists, craft practitioners and art writers are invited to participate in this free 3-hour workshop facilitated by Ioana Jucan and Daniel Peltz, in conjunction with the exhibition Performing Labour at the Norrköping Art Museum. The workshop creates a space for participants to engage critically and creatively in what Peltz refers to as ‘the practice of giving and taking refuge’. Participants are asked to bring one object or artifact from their practice that they would like to ‘give refuge to’ or ‘take refuge in’ and a short reflective/theoretical text related to the object or artifact [texts can be in any language]. The approach to “refuge” that the workshop proposes connects to the current socio-political situation and conditions of the refugee. It also moves in different directions and registers in relation to how we might think of the notion of ‘refuge’, such as the proposition that art and craft under the present socio-economic conditions are in need of refuge. The approach engaged in the workshop refuses to think refuge as an abstraction and thinks through the refusal of certain (established) ways of constituting refuge. In this way, it enacts a kind of performance philosophy of refuge making, which insists on staying with historical complications and complexity.
Want to receive news and announcements about public events, open calls, and opportunities to participate with our projects? Join our mailing list!